Egészségmegőrzés

Kiskedvencünk egészségét főként a megfelelő táplálkozással és aktív életmódjuknak támogatásával őrizhetjük meg.
A nyulak a természetben zsákmányállatok, és a ragadozók mindig a beteg állatokat keresik. Ezért a betegségük tüneteit sokáig rejtegetik, sokszor nehéz észre venni, melyik az a pillanat, amikor késlelkedés nélkül állatorvoshoz kell forduljunk.

Fontos tudnunk, hogy a nyulunkat ért bármilyen külső stressz hatás, a mozgásszegény életmód vagy táplálkozás beli hiányosságok hosszabb-rövidebb idő alatt a gyomor-bélcsatorna megbetegedéséhez vezetnek. A nyulak bélcsatornájában az emésztést bélbaktériumok végzik. Bármely előbb említett hatás ezen érzékeny rendszer felborulásához, ezentúl pedig súlyos megbetegedésekhez vezet. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nyulunk egyáltalán nem vagy kevesebbet eszik, egyből vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal, a kistestű növényevők ugyanis nagyon rosszul bírják a koplalást. Ha nem észlelünk evési zavart, de a nyúlbogyók mennyisége kevesebb a megszokottnál, ez is ugyanúgy azt jelzi, hogy valami nincs rendjén.
Nyulunkról érdemes naplót vezetnünk. Jó tudnunk, hogy hogyan változik a súlya.

Táplálkozás: A nyulak a vadonban elsősorban füvekkel, gyógynövényekkel, levelekkel, kéreggel és gallyakkal táplálkoznak. Annak ellenére, hogy a kedvtelésből tartott nyulak nagyon különböznek a vadon élő rokonaiktól, emésztésük szinte ugyanazon elv szerint működik. A nyulaknak vékony falú gyomruk és hosszú belük van, amely lassú emésztéssel rendelkezik. Tehát sokkal könnyebb nekik sokszor keveset enni, ezáltal sokkal könnyebb megemészteniük az ételt.
A nyulak táplálkozásáról bővebenn az alábbi oldalonkon olvashattok: >> Táplálkozás <<

Oltások: A nyulaknak javasolt pár oltást beadatni. Ezek nem kötelező oltások, inkább csak erősen javasoltak. Van pár betegség mely ellen nem véd más, csak a védőoltás.
Az oltásokról bővebben az alábbi oldalunkon olvashattok: >> Oltások <<

Nyulak vizeletének ellenőrzése: A nyuszik vizelete gyakran egészen sűrű, akár iszapszerű a benne normálisan fellelhető kristályoktól. Amennyiben ilyen vizeletet látunk nyulunknál, ne ijedjünk meg.
Sokszor előfordul, hogy a vizelet sárgás vagy piros, esetleg lilás színű. Ez leginkább attól függ, hogy milyen táplálékot evett előtte a nyuszi. Jó példa erre az, hogy cékla etetése után nyulunk egész sötétpiros színű vizeletet is produkálhat, ami könnyen tűnhet úgy, mintha vér lenne a vizeletben. Amennyiben gyanús, hogy a pirosas vizelet nem táplálkozási eredetű, keressünk fel egy nyulakkal foglalkozó állatorvost, aki tisztában van ezzel a jelenséggel, és vizeletvizsgálattal el tudja dönteni, hogy valóban van-e vér a nyuszink vizeletében.

Ápolás

Karomvágás

A nyulak karmait rendszeresen ellenőrizni kell! Javasoljuk 6-8 hetente a karomvágást speciális ollóval. Fontos, hogy amennyiben elhanyagoljuk ezt, úgy a karmok túlnőnek és a nyuszi aktív életmódja mellett leszakadhat, ami vérzéssel és nagy fájdalommal jár az állatkának.

Az első pár próbálkozásnál inkább ne csípjünk le sokat, csak annyit, amennyit feltétlenül muszáj. A fehér karmú nyusziknál könnyű dolgunk van, feltünően észrevehető a vércsatorna. A fekete karmoknál viszont vakon dolgozunk, ilyenkor érdemes egy lámpával alulról megvilágítani, hogy lássuk meddig szabad vágnunk.

A legegyszerűbb, ha egy törölközőt teszünk az ölünkbe, és erre tesszük a nyulat, majd a mancsát megfogva fésüljük hátra a szőrt az ujjainkkal. Ilyenkor jól látható a köröm. A karom vágásánál ügyeljünk arra, hogy a rózsaszín vércsatornájába ne vágjunk bele, hanem felette pár milliméterre tartsuk az ollót!

Ha minden igyekezet ellenére belevágunk a nyuszi karmának élő részébe,akkor se essünk kétségbe. Előfordul. Egy kevés vérzés csillapító port nyomjunk az ujjúnkkal a karomra egy pillanatra és ügyeljünk arra, hogy elálljon a vérzés.
A nyúl karomvágás nem nehéz dolog,de tapasztalat kell hozzá, ahhoz pedig gyakran rögös út vezet.
Ha nem meritek levágni a nyuszitok körmét, akkor ne kockáztassatok! Forduljatok állatorvoshoz, vagy akár elhozhatjátok hozzánk is, egy előre egyeztetett időpontban: >> KAPCSOLATFELVÉTEL <<

Fésülés és furminátorozás

A szobában tartott nyulak nagyon sokat vedlenek. Akár minden évszakban és akár többször is. Ilyenkor érdemes a bundájukat naponta kifésülni, és megkönnyíteni nekik a vedlést.

Fésű helyett használhatunk furminátort is. Ez a nyulak aljszőrzetét is szépen ki tudja fésülni. Sokkal praktikusabb és hatásosabb, mint egy sima fésű.

Szőrnyírás

A normál szőrű nyulaknak nincs szükségük szőrvágásra vagy -nyírásra. Vannak azonban hosszú, oroszlánfejű vagy angóra nyulak. Nekik hosszú és sűrű szőrzetük van. Ezek rendszeres gondozást igényelnek, hogy ne csomósodjanak össze. Fontos, hogy mindennap kifésüljük a bundájukat, és az elhullott szőröktől megszabadítsuk az állatot. 

Nyáron a nagy melegben nyugodtan rövidre vághatjuk a bundájukat, így sokkal jobban fogják érezni magukat.

A hosszú szőrű nyulaknál nagyon fontos, hogy az intim területen is rendszeresen ellenőrizzük a szőrzetet. A pisitől könnyen összeállhat a bunda, vagy a bogyók elakadnak a szőrben. Ezek csúnya rasztásodást okoznak, amitől akár egész nap nedvesen maradnak ezek a területek.

Fürdetés

Az egészséges nyulakat nem szabad megfürdetni!  Amennyiben súlyos hasmenése van az állatnak, akkor természetesen langyos vízzel mossuk le azokat a területeket, amelyeket muszáj. Csak állatorvosi javaslatra lehet őket fürdetni!