Viselkedés

Ahogy minden állatnak, úgy a nyulaknak is saját nyelvük van. Ezt a gazdiknak nem mindig könnyű megérteni, de megpróbálunk néhány tipikus viselkedést bemutatni és megmagyarázni.

Hangok

Sípolás/nyüszögés
A nyulak kevés hangot használnak a kommunikációhoz. Nincs igazi beszélt nyelvük”. Mindazonáltal időről időre hallható csendes sípolás. A fiatal állatok alacsony, sípoló hanggal hívják anyjukat. A felnőtt nyulak néha nyüszögnek, ha bizonytalanok vagy félnek.

Mély zümmögés
A nyulak egymásnak zümmögnek, amikor készen állnak a párzásra. A bak nyulak a gazdinak is kedveskednek mély zümmögéssel, tehát minket tekintenek partnernek. Sokszor követik a lábunkat, körbe-körbe futnak, és közben udvarolnak.

Morgás
Egyes nyulak morognak, amikor elégedetlenek vagy dühösek. Testtartásukból ilyenkor látható a védekezés.
A hangos morgás egyértelműen azt mutatja, hogy egy nyúl rossz hangulatban van. Ilyenkor, ha tehetjük, hagyjuk békén, amíg megnyugszik.

Fog kocogtatása, majszolás
Időnként úgy tűnhet, mintha az állatunk éppen enne, de még sincs semmi a szájába, ezt hívjuk majszolásnak. Ilyenkor nyugodt és elégedett. Sokszor simogatás közben mozgatja ugyanígy a száját.

Testbeszéd

Földhöz simulás
Ha egy nyúl a földhöz lapul, és a fülét is hátrahajtja, akkor ez annak a jele, hogy behódolt. A rangharcokban egyértelmű jele annak, hogy ez a nyúl alázatos. Sok esetben gazdiknál is a földhöz simulnak simogatás közben.

Mozdulatlan guggolás
Ha egy nyúl megijed, lefagy. Nem mozog, de szemei tágra nyílnak, és a fülei felállnak. Ezekben a helyzetekben általában a nyúl elmenekülne, de már késő. Ezért próbálnak mozdulatlanná válni. A kis kedvencek gyakran a szoba sarkában csinálják ezt, ahol nem tudnak menekülni, ilyenkor lefagynak, és remélik, hogy nem látja őket senki.

Egyenes, feszült állás
A nyúl biztosítja környezetét. Attól függően, hogy a fülek hogyan állnak, jelezheti akár a kíváncsiságot vagy izgalmat is.

Elterült fekvés
A nyúl nyugodtan és kinyújtózva fekszik, gyakran hátsó lábait hátrafelé kinyújtja, állával pedig az első mancsán támaszkodik. A nyulak így pihennek. Néhány nyúl még az oldalán is fekszik, ha biztonságban érzi magát.

Dobbantás a lábakkal
A vadnyulak, hogy a társaikat figyelmeztessék a veszélyre, a hátsó lábaikkal erősen dobbantanak a földön. Ez a dobogás egyértelmű figyelmeztető jel a többiek számára. A nyulak dobbantani kezdnek, amikor megijednek, vagy stresszes helyzetbe kerülnek

Levegőbe ugrás
A levegőbe ugrálás az életöröm jele. Ilyenkor boldogan ugrándoznak. Van amikor a levegőben meg is rázkódnak, vagy a fejüket dobálják. Nagyon aranyos jelenség.