Összeszoktatás

 

A partner kiválasztása

Alapvetően a partner kiválasztásakor figyelni kell arra, hogy az állatok jól kiegészítsék egymást. A nyulaknál érdemes hasonló méretű partnert keresni, mivel a kis méretűek meglehetősen alárendelt szerepet játszanak egy nagyobbal szemben. Fontosabb azonban az állatok természete: két nagyon domináns nyúl nehezen érti meg egymást, de két nagyon behódoló állat is problémás párossá válhat, mert néha idegesek lehetnek attól, ha hiányzik egy vezető. Tehát érdemes megfigyelni a nyulunkat, majd ezt követően egy hozzá természetben passzoló társat keresni, hogy kiegészítsék egymást.

Mikor kezdjük el az összeszoktatást?

Ha lehetséges, a nyulakat a lehető leghamarabb érdemes összeszoktatni. A 4 hónaposnál fiatalabb állatok sokkal könnyebben szocializálódnak egymással, mint az idősebbek. Természetesen van lehetőség arra is, hogy egy idősebb nyulat és egy jóval fiatalabbat is összeszoktassunk egymással, de egy nagyon idős állathoz ne válasszunk kölyök nyulat. Az idős nyulak sokat pihennek, és türelmetlenek a kicsivel szemben. A kölyök nyulak pedig még nagyon játékosak, így nem biztos, hogy ki fognak egymással jönni hosszú távon.

Karantén

Amikor a meglévő állatunk mellé hazaviszünk egy másik nyulat, azt érdemes 1-2 hét karanténba zárni”. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen szigeteljük el a világtól, és egy sötét lyukba zárjuk a nyulunkat. Egyszerűen csak érdemes 1-2 hétig várni a két nyúl érintkezésével. Nyugodtan kerülhetnek egy helyiségbe, de ha megoldható, akkor külön lakhelyre. Ezáltal már érezni és látni fogják egymást, és az első találkozáskor nem lesznek ismeretlenek egymás számára.

karantént” azért is javasoljuk mivel az új jövevényünk hordozhat akár olyan baktériumokat is, amellyel a másik állat még nem találkozott. Hiába származik a legjobb tenyészetből a nyulunk, ez bármikor előfordulhat.

karantént” akkor is alkalmazni kell, mikor a bak nyulat ivartalanítjuk. A műtét után a nyúlnak pihennie kell, és hetekbe telik, mire a hormonok teljesen kiürülnek, azaz ha ivartalanítjuk a nyulat, utána még napokig, akár hetekig nemzőképes is lehet!

Az összeszoktatás helyszíne

Nem javasoljuk, hogy a karantén letelte után egyből egy ketrecbe kerüljenek az állatok. A nyulaknak előtte meg kell egymást ismerniük. Ehhez a legideálisabb egy semleges helyszín. A legjobb, ha olyan helyen találkoznak, ahol a másik állat még nem futott, és nem jelölte meg a területét.

A szoba legyen elég tágas, hogy mindkét nyúl külön tudjon vonulni, és ha lehet, ne tudják egymást sarokba szorítani.

A szobába rakjunk ki nekik tálba vizet és szénát. Sok nyúl első találkozáskor szívesen iszik közösen a másikkal, vagy kezdenek el közösen szénázni. Ha ilyen egyszerű dolgunk van, hogy azonnal elkezdenek együtt majszolni, esetleg puszit is adnak egymásnak, akkor megvolt az első tökéletes randi. Ilyenkor sem javasoljuk még, hogy egy ketrecbe kerüljenek. Akár napi többször meg lehet próbálni őket újra és újra összeengedni. Ha látjuk, hogy jól kijönnek egymással, akár a ketrecüket is nyitva hagyhatjuk, hogy felfedezze mindenki a másikét. Ha minden jól megy, pár nap, és megpróbálhatjuk összetenni őket. Ezt semmiképp ne éjszakára tervezzük. Eleinte napközben legyenek együtt, amikor felügyelni tudjuk a viselkedésüket, majd ha minden rendben ment köztük, akkor eltölthetik egymással az első közös éjszakát.

Előfordulhat az is, hogy nem ilyen egyszerű az összeszoktatás, akár a nyulak természete miatt is. Ilyenkor több türelemre lesz szükségünk, mivel ilyenkor az összeszoktatás tovább is eltarthat.

Mi történhet az összeszoktatás során?

  • Amikor a karantén véget ér, és a semleges szoba készen áll, engedjük ki a nyulakat egyszerre futni
  • Az idősebb vagy a már meglévő nyúl az újonnan érkező nyúl mögött fut, akár tépheti a szőrét, vagy rá is mászhat
  • Az új állat elfut, megpróbálja megvédeni magát, vagy elbújni
  • Az újonnan érkező állat támad, és megpróbál uralkodni a másik felett
  • Néha semmi sem történik, és az állatok figyelmen kívül hagyják egymást. A szoba különböző sarkaiban maradnak, és esznek, vagy akár úgy tűnik, hogy érdektelenül fekszenek
  • Gyakran harmonikusan kezdődik, kölcsönös szimatolással az arcon és test hátsó részén. Általában az egyik állat elfordul, és a másik nyúl rövid ideig üldözi. Ezt az üldözést zümmögés, morgás és egymás megmászása kísérheti
Legtöbb esetben a nyulak megszimatolják egymást, majd elkezdik nyalogatni egymás fülét és arcát.

Problémák

Ha az állatok mindig erőszakoson lépnek fel a másikkal szemben, és néha véres harcok vannak, legalább két hétig teljesen el kell különíteni őket. Ez idő alatt az állatok nem láthatják és szagolhatják egymást. A két hét után az összeszoktatást újra megpróbálhatjuk. Ha ez sem sikerül, akkor az összeszoktatást kudarcnak kell tekinteni  ne feledjük: nem minden állat jön ki egymással, néha egyszerűen nem passzolnak egymáshoz.

Harapások és sebek

A kisebb sebek nem mindig indokolják a szétválasztást az összeszoktatás során. Iyenkor egy kisebb területen kihullhat a szőr, vagy apró fognyomot láthatunk a másik fülén. Azonban ha a sérülések területén erősen vérzik a nyúl, akkor azt már komolyan kell venni. Ilyenkor szakítsuk meg az összeszoktatást, és pár nap múlva próbáljuk újra!

Hibák, melyeket a gazdi követ el

Az összeszoktatás gyakran nagyon izgalmas, és ebből az izgalomból adódóan hibákat követhetünk el, amelyek késleltetik vagy akár megakadályozzák az összeszoktatást. Íme néhány hiba:

  • Rossz szoba és helyszín kiválasztása
  • Kevés bújóhely
  • Az összeszoktatás megszakítása, amikor egy kicsit összekapnak a nyulak, vagy egymásra másznak
  • Rossz partnerválasztás