Szobatisztaság

A legtöbb nyúl szobatiszta. Ez azt jelenti, hogy a pisilést egy helyre végzi. A bogyók is néha egy helyre mennek, de sok esetben kigurulnak, vagy ahol éppen pihen az állat, oda piszkít. 

Sajnos nem minden nyúl szobatiszta. Egyes nyulak egyszerűen nem tanulják meg, és nem lehet őket rákényszeríteni. Ezt el kell fogadni.

A nyulak vizelettel jelölik a területüket, ám ezen sokat segít, ha ivartalanítjuk őket. Gyakran a fiatal nyulak meglehetősen szobatiszták, de később, 68 hónapos korukban felrúgják ezt a jó szokásukat. Ez az ivarérettség miatt van.

Előfordulhat, hogy a fiatal nyulak túl korán kerülnek leválasztásra az anyjuktól, így nem tudják megtanulni, hogy egy helyre piszkítsanak.

Hogyan tanítsuk meg nekik a szobatisztaságot?

Mindig legyünk türelmesek a kedvenceinkkel, ne kapkodjuk el, és ne adjuk fel túl korán!

Időbe telik, amíg megértik, mit akarunk tőlük. Soha ne büntessük meg őket, vagy emeljünk kezet az állatunkra! Ezzel csak a félelmét tápláljuk, és a felépített bizalmat romboljuk.

A szobatisztaság érdekében legalább 1 hétig csak minimási időt töltsön a nyuszi ketrecen kívűl, hogy megszokja a sarokvécébe piszkítást.

Alomtálca
Legelőször is fontos, hogy a ketrec aljába ne legyen alom, mivel ezzel összezavarjuk őket. A ketrec alja legyen üres. Csak az alomtálcába kerüljön alom.

Elsőként válasszunk a nyulunknak egy megfelelő alomtálcát. Ez lehet sima vagy akár sarok alomtálca. Mindegyikből különböző méretek vannak. A lényeg, hogy a nyulunk kényelmesen elférjen benne. Ha nagyobbat választunk, az természetesen nem gond. Előfordulhat, hogy a nyúl nem fogadja el az alomtálcát. Ilyenkor folyamatosan kiborítja, pakolássza, és nem arra használja, amire kéne. Ebben az esetben vegyük ki tőle, és a ketrec egyik sarkát nevezzük ki vécének. Ez mindig az a sarok legyen, ahová a nyúl pisil. Ilyenkor elég ide szórni egy kis almot. Érdemes a szénatartót is az alomtálca környékére helyezni, mivel előszeretettel piszkítanak szénázás közben.

Alom
Az alomtálcába a legjobb, ha fapelletet szórunk. Ez kiváló nedvszívó képességű. Ezen kívül használhatunk forgácsot vagy papíralmot is, de ezek kevésbé nedvszívóak. Az almot egy-két naponta érdemes kicserélni.

Tanítás
Mindig figyeljük meg a nyulunkat. Vannak nyulak, akik azonnal az alomtálcába piszkítanak, de vannak olyanok is, akik egy másik sarkot vagy ketrecrészt részesítenek előnyben. Ilyenkor az alomtálcát helyezzük át arra az oldalra. Érdemes pár nyúlbogyót tenni a vécébe, esetleg amivel feltöröltük a pisit, azzal kicsit bedörzsölni az almot, hogy érezze, oda kell piszkítani.

A nyulakat akár meg is jutalmazhatjuk némi finomsággal, ha sikerül nekik a vécét használni.