Táplálkozás

A nyulak a vadonban elsősorban füvekkel, gyógynövényekkel, levelekkel, kéreggel és gallyakkal táplálkoznak. Annak ellenére, hogy a kedvtelésből tartott nyulak nagyon különböznek a vadon élő rokonaiktól, emésztésük szinte ugyanazon elv szerint működik. A nyulaknak vékony falú gyomruk és hosszú belük van, amely lassú emésztéssel rendelkezik. Tehát sokkal könnyebb nekik sokszor keveset enni, ezáltal sokkal könnyebb megemészteniük az ételt. Kérjük feltétlen olvassa el az egészséges életmódhoz szükséges hasznos tudnivalókat az "Egészségmegörzés" fül alatt.

A nyulak fogai egész életük során nőnek, és állandó fogkoptatás szükséges nekik. A széna kiváló fogkoptató. Nincs szükségük különböző fogkoptatókra.

Víz

A nyulak előtt legyen mindig friss víz, akár tálban vagy önitatóban. Ezt naponta cseréljük, illetve nyáron akár többször is újra kell tölteni nekik.

Széna

A nyulak fő tápláléka a széna, azaz a táplálékuk körülbelül 80%-át ez teszi ki. Mivel a friss fű és rét nem áll rendelkezésünkre, így gondoskodnunk kell arról, hogy széna mindig legyen az állatok előtt. Akár széntartókban, vagy csak bent a ketrecen belül. Jó minőségű szénával nem teljesen, de azért helyettesíthető a fű.

A széna mozgásban tartja a beleket, a magas nyersrosttartalom miatt nagy mennyiségben felszívódik és kiválasztódik. Mindemellett kiválóan lekoptatja a fogukat, így nincs szükségük további kereskedésben vásárolható fogkoptatókra,

Táp

A legtöbb kereskedésben kapható száraz nyúleledel túl sok zsírt, keményítőt, cukrot tartalmaz, és ez megnehezíti az emésztésüket. A legtöbb nyúl a magkeverékekből mindig kiválogatja a legfinomabb falatokat, amik a legédesebbek vagy általában a leghízlalóbbak. A nyulak egyáltalán nem esznek magvakat. Ezek összetétele nem felel meg a nyulak igényeinek.

A legjobb, ha pelletált tápot adunk nekik. A pelletált tápok általában fűkeverékek préselt változata. Ebben a formában nincs lehetőségük válogatni, és kiváló fogkoptatató is egyben.

Tápból kis női marékkal, vagy egy evőkanállal adjunk naponta kétszer egy nyúlnak. Ez lehetőleg a reggeli és az esti órákban történjen. A kis női marok vagy egy evőkanál körülbelül maximum 1,5 kg-os nyulakra vonatkozik. Az óriásnyulaknak több tápanyagra van szükségük!

Vannak tápok, melyeknél készítenek külön változatot fiatal, felnőtt és idősebb nyulaknak. Általában a leírásukban szerepel, hogy mettől meddig érdemes kapniuk. A junior tápokat körülbelül 6 hónapos korig javasoljuk, majd ezt követően lassan hozzá lehet szoktatni őket az adult, azaz felnőtt tápokhoz. 

Javasolt tápok:

Fogkoptató

Különféle fogkoptatókkal találkozhatunk a kereskedésekben, azonban megfelelő táplálás mellett nincs rá szükség. A széna és a pelletált táp tökéletes fogkoptató. A legtöbb fogkoptatóban nagyon magas a kálcium, ez miatt pedig kedvez a húgykövek kialakulásának.

Zöldtakarmány

A zöldtakarmány magában foglalja a növények zöld részét, virágait és akár terméseit is. Ez elsősorban olyan gyógynövényekre vonatkozik, mint a pitypang, kamilla, menta, petrezselyem, bazsalikom, körömvirág, százszorszép, vagy a fák és cserjék leveleire (mogyoró, nyír, alma, ribizli).
A termesztett növények is a zöldtakarmányok közé sorolhatóak, mint például a sárgarépa vagy a karalábé,

A zöldtakarmány szénhidrátokban, fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Ha nyáron lehetőségünk van, érdemes minden nap frissen szedett zöldtakarmányt adni a nyulaknak. Télre akár előre készülhetünk azzal, hogy szárítunk le növényeket, és tehetünk el faágakat.

Soha ne adjunk nekik mérgező növényeket! Ha bizonytalanok vagyunk, akkor keressünk rá az interneten, vagy nyulas fórumokban tegyük fel a kérdést.

Zöldségek és gyümölcsök

Megoszlik a vélemény a zöldségekről és a gyümölcsökről. Természetesen a legjobb, ha kapnak,de csak kis mennyiségben, mivel folyadékban, vitaminokban, fehérjékben és szénhidrátokban gazdagok. Azonban a mai tenyésztett nyulak, illetve a kereskedésben kapható nyulak bélrendszere sokkal kényesebb, mint a vadon élő társaiké.

Legkorábban 1215 hetes kortól kaphatnak zöldséget vagy gyümölcsöt.
Azt javasoljuk, hogy kis mennyiségben egy-két naponta nyugodtan kaphatnak  a nyulak. Mindig ügyeljünk arra, hogy alaposan mossuk meg ezeket, mielőtt odaadjuk nekik. Figyeljük meg, hogy hogyan reagál a szervezetük. Ha az ürülék hígabb lesz, esetleg puffadást okoz a nyúlnál, akkor inkább ne erőltessük azt a zöldséget vagy gyümölcsöt. Sajnos el kell fogadni, hogy nem minden nyúl bírja ezeket.

Ágak

Gyümölcsfaágat rakhatunk be fogkoptatás gyanánt, mert nagyon szeretnek rágni. Fontos, hogy csonthéjas gyümölcsfa ágát tilos adni nekik!

Adható növények, gyümölcsök, zöldségek, ágak:
 
ZöldségekGyümölcsökGyógynövények/virágokÁgak
SárgarépaAlmaBazsalikomJuharfa
BrokkoliBanánÚtifűAlmafa
UborkaKörteSzederlevelekNyírfa
PaszternákÁfonyaKaporKörtefa
TökMálnaPetrezselyemBükk
PaprikaRibizliSzázszorszépMogyoróbokor
CéklaDinnyeMogyorólevelekÁfonyabokor
PorcsinSzőlőRibizlilevelekRibizlibokor
ZellerAnanászKamillaCseresznye
SpenótKiviLóhereSzilva
ParadicsomMandarinPitypangBirsalma
CukkiniNarancsLucernaHárs
  Citromfű 
  Körömvirág 
  Rózsaszirom 
  Cickafark 
  Tyúkhúr