Lakhely kialakítása

A legtöbb kiskedvencnek tartott nyulat a gazdik a lakásban tartják. Érdemes átgondolni, hogy a lakásban hol szeretnénk elhelyezni őket, mivel a nyulak éjszaka is zajosak lehetnek. Nem biztos, hogy a legmegfelelőbb hely nekik a hálószoba, de sokan tartják maguk mellett az állatot, a lakás adottságai miatt.

Ketrec vagy karám?

Erre mindig csak azt tudjuk mondani, hogy minél nagyobb helyük van, annál jobb. A nyulaknak hatalmas a mozgásigényük. Ha a lakásban meg tudjuk oldani, akkor érdemes a szoba egyik sarkát lekeríteni nekik egy karámmal, így több négyzetméteren lehetnek a nap nagy részében.

Nem mindenki tudja őket karámba tartani, ilyenkor tökéletes megoldás a ketrec. A ketrecből is érdemes minél nagyobbat választani, esetleg emeletes ketrecet, ha nincs elegendő alapterületünk.
Egy nyúlnak minimum 100x50 cm-es alapterületre van szüksége. Ha jobban belegondolunk, ez nem túl nagy lakhely, ha még egy bújó és egy sarokalom is bekerül a ketrecbe. Ilyenkor, ha lehet, minél többet hagyjuk szabadon futni a lakásba a nyulat. Természetesen mindig felügyelettel!
Amennyiben két nyulat tartunk, úgy értelemszerűen nagyobb ketrecre van szükségük. Ebben az esetben minimum 160x50 cm-est szoktunk javasolni.

Íme néhány inspiráció a lakhelyük kialakításához:

A laksában szabadtartás

Ezt csak abban az esetben javasoljuk, ha a lakás teljes mértékben biztonságos a nyúlnak. Nem ér el mérgező növényeket, kábeleket, emberi ételeket, és a lakás minden ablaka és ajtaja csukott.
Ha úgy döntünk, hogy szabadon szeretnénk őket tartani a lakásban, és nyúlbiztosra kialakítottunk mindent nekik, akkor is érhetnek minket meglepetések. A nyulak előszeretettel megrághatják a bútorainkat, vagy úgy döntenek, hogy a tapéta nem illik a szoba stílusához.

Alom

A legtöbb nyúl szobatiszta, de ez csak akkor tud kialakulni, ha a ketrec vagy karám alja nincs beszórva forgáccsal, szénával vagy más alommal.
Érdemes egy sarokvécébe fapelletet szórni vékonyan, és a nyulak maguktól is rájönnek, hogy oda végezzék a dolgukat. A bogyók lehet, hogy kigurulnak vagy mellé mennek, de ezzel nincs gond, hiszen ez nem büdös. A lényeg, hogy a pisilést a vécébe végezzék.

Forgácsot semmiképp nem javaslunk, sem a ketrecbe, sem a sarokvécébe. Egyáltalán nem nedvszívó, illetve a nyulak lábát is felsérti, amit szabad szemmel sokszor nem veszünk észre, de ha a szőrt széthúzzuk a talpukon, ott látható a seb.

Ha már szobatiszta a nyúl, akkor akár a ketrec aljára lehet tenni egy szőnyeget vagy nyáron egy csempét, amin hűsölni tud.

Ketrec vagy karám berendezése

Etetőtál
Minden állatnak szüksége van egy etetőtálra. Két nyúl esetén érdemes őket megfigyelni etetéskor. Vannak nyulak, akik összekapnak, nekik ilyenkor két külön tálat kell biztosítani.

Itatótál vagy önitató
Bármelyik mellett dönthetünk, de általában a nyulak fogják kiválasztani, melyiket tudják vagy szeretik használni. A tál számukra a legtermészetesebb, hiszen az állatok a vadonban is lehajolnak a vízért, és nem egy golyót nyalogatnak. Tál esetén lehet, hogy naponta többször is vizet kell cserélnünk, de önitató esetében is naponta egyszer mindig töltsük fel azt friss vízzel.

Szénatartó, szénagömb vagy szénaállvány
Bármelyik megoldás kiváló. A lényeg, hogy a nyúl előtt mindig legyen széna. Ezek a tartók azért is praktikusak, mivel nem tudják az állatok összepiszkítani. Sok nyúl rápisil, ha a ketrecbe teszünk szénát. Azonban vannak nyulak, akik egyáltalán nem húzzák ki a szénát a rácsok közül, vagy olyanok is, amelyeknek hiányzik a metszőfoguk, ők nem fogják tudni használni ezeket a szénatartókat. Nekik mindig tegyünk a ketrecbe alulra szénát.

Sarokvécé
A legtöbb nyúl szobatiszta. Ilyenkor a ketrecbe elég csak egy tálba vagy egy sarokvécébe fapelletet tenni. Ezt naponta, egy-két naponta érdemes cserélni.

Bújó és faházak
A legjobb, ha van egy kis odújuk, ahova vissza tudnak húzódni, de sokszor nőnek akkorára, hogy nem férnek el azokban a faházakban, melyeket a kisállat-kereskedésben lehet megvásárolni. Ha mindenképpen vásárolunk, akkor érdemes olyat venni, amelynek lapos a teteje. Sok nyúl szeret fent egy emelvényen feküdni. Erre kiválóak ezek a lapostetős házikók.

Alagutak
Ketrecbe nem igazán férnek el, tehát ezeket inkább kint a lakásban érdemes alkalmazni. A nyulak szeretnek játékosan végigfutni ezekben az alagutakban, így amikor szabadon engedjük őket a lakásban, várhatja őket egy kis extra játék. Nagyon fognak neki örülni. 

Jutalomfalat-labda
Tökéletes játék lehet nekik, amíg iskolában vagy dolgozni vagyunk. Tegyünk pár szem tápot a labdába, húzzuk kisebbre a lyukat, és kezdődhet a játék. A nyulak addig lökdösik és labdáznak, amíg a finom falatok ki nem esnek. Számukra is jó móka, illetve számunkra is, hiszen nagyon édesen fociznak".